نویسنده: جورج بونانو
مترجم: علیرضا شفیعی نسب
راوی: افشین اعتماد
ناشر صوتی: انتشارات جیحون
ناشر: انتشارات پندار تابان
معرفی کتاب صوتی شکوفایی پس از سوگواری: روی دیگر اندوه
آیا سوگ میتواند تجربهای سازنده و روشنگر را با خود به همراه داشته باشد؟ جورج بونانو در کتاب صوتی شکوفایی پس از سوگواری روی دیگر سکهی سوگ را به مخاطبان خود نشان میدهد.
دربارهی کتاب صوتی شکوفایی پس از سوگواری
به خاطر بیاورید که چندین و چند بار با خود گفتهاید که «اگر روزی او در زندگیام نباشد دنیای من به پایان خواهد رسید»؟ اما دست آخر روزی «او» را از دست دادهاید و فردای آن روز صبح که از خواب بیدار شدهاید، دیدهاید که دنیا هنوز به پایان نرسیده است: خورشید به همان درخشندگی میتابد، پرندگان پشت پنجره همان پرندهها هستند و پیادهروها به همان شلوغی که پیش از او بودند. در این میان تنها یک چیز دستخوش دگرگونی عظیم شده است: خود شما. اکنون شما بهسبب تجربهی سوگی که از سر میگذرانید دیگر آن من سابق نیستید. جورج بونانو در کتاب صوتی شکوفایی پس از سوگواری (The Other Side of Sadness) تجربهی سوگ را از منظری متفاوت بررسی میکند.
مواجههی هر یک از ما با سوگ ممکن است با دیگری تفاوتهایی داشته باشد. بسیاری را دیدهاید که در هنگام مواجهه با سوگ تظاهرات بیرونی قابل توجهی همچون گریستن از خود نشان نمیدهند و نیز بسیاری که تا مدتها پس از حادثهای که هستهی سوگ را تشکیل میدهد، مشغول زاری کردن هستند. روانشناسان غالباً مراحلی پنجگانه را برای سوگ در نظر میگیرند: انکار، خشم، چانهزنی، افسردگی و پذیرش. گرچه آنها فرآیند سوگواری را با این پنج مرحله تعریف میکنند، اما تردیدی نیست که برای تمامی افراد سوگوار نمیتوان نسخهای واحد پیچید و مواجههی افراد با سوگ به مجموعهای از شرایط شخصی و اجتماعی وابسته است.
جورج بونانو (George Bonanno)، روانشناس و کارشناس احساسات، در کتاب صوتی شکوفایی پس از سوگواری استدلال میکند که عواطف ذاتی ما در فرایند سوگ -از خشم و انکار گرفته تا تسکین و شادی- به ما کمک میکند تا بهنحوی مؤثر با غم از دست دادن رویارو شویم و حتی با آن تعامل کنیم. او معتقد است که سوگواری در حقیقت چیزی فراتر از یک تجربهی قدرتمند از جنس غم و اندوه است و میتواند ارتباطات بین فردی را عمیقتر کند و حتی معنای جدیدی در زندگی فرد سوگوار خلق نماید.
بونانو در این کتاب صوتی به سراغ برخی از آیینهای عزاداری در جهان میرود و مواردی چند از تجربیات مرگ والدین یا سوگ فرزند را بررسی میکند. او با تأکید روی این ایده که عزاداری امری غیرقابل پیشبینی و فوقالعاده پیچیده است، از خلال تلفیقی از حکایات شخصی و تحقیقات علمی، روی دیگر سکهی سوگ را به کسانی که در حال طی کردن این فرایند هستند، نشان میدهد.
نشر صوتی جیحون با همکاری انتشارات پندار تابان این اثر را در قالب کتاب گویا منتشر کرده است. کتاب صوتی شکوفایی پس از سوگواری را با ترجمهی علیرضا شفیعی نسب و صدای افشین اعتماد میشنوید.
نکوداشتهای کتاب صوتی شکوفایی پس از سوگواری
- اثری درخشنده! (داچر کلتنر، استاد روانشناسی)
- جذاب، خواندنی، معقول و سرشار از احساس. (نیویورکتایمز)
- بینشی که جورج بونانو در این اثر ارائه میدهد عمیق و هوشمندانه است. (Double X, Slate)
- شاید کاملترین تحقیقی که تا امروز دربارهی غم و اندوه در ایالات متحده انجام شده است. (آتلانتیک)
- کتابی ارزشمند از بونانو که علم را با آنچه مردم به آن نیاز دارند پیوند میزند. (New Scientist)
کتاب صوتی شکوفایی پس از سوگواری برای چه کسانی مناسب است؟
اگر در دوران سوگ به سر میبرید، این کتاب میتواند به شما در آسانتر سپری کردن این فرایند کمک کند. همچنین این اثر برای متخصصان سلامت روان و علاقهمندان به علوم اعصاب و روانشناسی مثبتنگر، شنیدنی خواهد بود.
با جورج بونانو بیشتر آشنا شویم
جورج بونانو استاد روانشناسی بالینی اهل آمریکاست که از او بهعنوان محقق پیشرو در زمینهی سوگ و تروما یاد میشود. بونانو در سال 2019 جایزهی جیمز مککین کتل از انجمن علوم روانشناسی برای «یک عمر دستاوردهای فکری در تحقیقات کاربردی روانشناختی» را به دست آورد.
در بخشی از کتاب صوتی شکوفایی پس از سوگواری میشنویم
عواطف در تمام انسانها با هر فرهنگی وجود دارند و ظاهراً همراستا با درخت تکاملی7 گسترش یافتهاند. نمیتوانیم از حیوانات دربارهی احساساتشان بپرسیم، اما چنانکه داروین 150 سال پیش خاطرنشان کرد و امروزه هم خیلی از صاحبان حیوانات خانگی اذعان دارند، حیوانات خیلی وقتها رفتارهایی به نمایش میگذارند که، دستکم در ظاهر، شباهت چشمگیری به پاسخهای عاطفی انسان دارند. شاید هرگز بهقطع نفهمیم که حیوانات عواطف دارند یا نه، ولی میتوان کموبیش با اطمینان گفت که ما انسانها در فرایند تحول تکاملیمان ظاهراً همین تمایلات ابتدایی حیوانی را بسط دادهایم و گنجینهی عاطفی استثنایی و غنی و پیچیدهای در خود پروردهایم.
اکثر روانشناسانی که رفتار عاطفی را مطالعه میکنند باور دارند که تکامل عواطف برای بقای انسان ضروری بوده است. باآنکه امروزه زندگیهایمان شاید دشوار به نظر برسد، اما دنیای مدرن بهلحاظ سختی با شرایط زندگی نیاکان دورمان قابلمقایسه نیست. دهها هزار سال قبل، هر روزِ زندگی همچون آزمونی مشتمل بر خطر مرگ بود. غذا تقریباً همیشه کمیاب بود و به فرض اینکه بیماری و شرایط جوی تهدیدی جدی پیش پا نمینهادند، حیوانات درنده همیشه این خطر را به وجود میآوردند. عواطف احتمالاً به این دلیل شکل گرفتند که به انسانهای اولیه کمک میکردند با این شرایط طاقتفرسا کنار بیایند.
امروزه هم با بعضی از همان چالشها روبهروایم: زندگی اجتماعی کنار بعضی آدمها، رقابت بر سر منابع، اجتناب از خطر آسیب جسمی، دفاع از خود در برابر تجاوز و تعرض، مراقبت از عزیزان و البته مواجهه با فقدان.